Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Ν. Ιωνίας

Αρχική » Άρθρα » o Αλή! Κι εμείς οι άλλοι!…

o Αλή! Κι εμείς οι άλλοι!…

Άρθρα

Ο ΑΛΗ ΚΙ  ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΛΛΟΙO Αλή είναι ένας νεαρός σεμνός μουσουλμάνος. ‘Ένας από τις πολλές χιλιάδες πού κατέκλυσαν τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. .Ήρθε μετά από πολλές περιπέτειες από την πατρίδα του, για να σώσει τη ζωή του. Είναι απόφοιτος Πανεπιστημίου της χώρας του. Μιλάει καλά ελληνικά. Έχει μόνιμη άδεια παραμονής, αφού μένει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα.

Θ΄ αναρωτηθεί ό αναγνώστης: Γιατί μιλάτε γί΄αυτόν; Δεν βρήκατε άλλο θέμα (…)·, Μιλάμε, γιατί ό Αλή, ό σήμερα μουσουλμά­νος και αύριο Ορθόδοξος, εκτίμησε αυτό πού εμείς οι… άλλοι, οι Ορθόδοξοι, οι  Έλληνες πάππου προς πάππου, με ελληνική ορθόδοξη παράδοση αιώνων, το απεμπολούμε, ενώ αυτός το εκτίμα και το θαυμάζει. Γι αυτό και δυσκολευόμαστε να τον κοιτάξουμε στα μάτια… Στο φτωχό δωμάτιό του, όταν επιστρέφει από τη δουλειά του, διαβά­ζει την Άγια Γραφή, πού κάποιοι φιλάδελφοι χριστιανοί τού την προμήθευσαν στη γλώσσα του. Ζει συντροφιά με τις εικόνες της Παναγίας και τού άγιου Μηνά. Διότι ό άγιος Μηνάς τον έσωσε θαυματουργικά από τα χέρια «χριστιανού» αφεντικού, πού τον εκμεταλλευόταν και τε­λικά ήθελε να τον… σκοτώσει!…

Ό Αλή δεν έχει μόνιμη δουλειά. Βοηθάει στο ξεφόρτωμα τσουβα­λιών στην κεντρική αγορά των Αθηνών και δέχεται, ευχαριστώντας εκ ψυχής, ό,τι του δώσουν, αν του δώσουν. Σε μέρες πού δεν έχει πώς να ζήσει, κάποιοι φιλάνθρωποι ιόν στηρίζουν με τον όβολό τους, κι αυτός τούς ευγνωμονεί. Το πόσο ώριμος είναι και το πόσο αγαπά την Ελλάδα φαίνεται από το ακόλουθο περιστατικό. Το περασμένο καλοκαίρι πήγε για τρεις μέρες μ! ένα φίλο του σε ελληνικό νησί, απ αυτά πού πολύ προβάλλονται από τα τουριστικά γραφεία. Χρήματα για ξενοδοχείο βέβαια δεν είχαν. Προμηθεύτηκαν όμως μια σκηνή και κατασκήνωσαν για λίγες μέρες στην παραλία του νησιού. Μια μέρα ήρθαν στο μέρος πού κατασκήνωναν ό Αλή με τον φίλο του μια παρέα αγοριών και κοριτσιών. Τα κορίτσια δεν ήταν καθόλου σεμνά ντυμένα. Άνοιξαν συζή­τηση για διάφορα θέματα.

Ό Αλή σεμνά και ταπεινά και μιλώντας σε πολύ καλά ελληνικά τούς είπε μεταξύ άλλων στη συζήτηση: «Ζείτε στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου, γεμάτη φως, γαλάζιο, πράσινο, όμορφες θάλασσες. Ζείτε στο σπίτι του Θεού. Τέτοιο φως, τέτοια χαρά πουθενά άλλου δεν υπάρχει. εδώ κατοικεί ό Θεός. ‘Όπως όμως φέρεστε (…), είναι σαν να προσβάλλετε τον οικοδεσπότη Θεό. Κάποτε θα φύγουμε απ’ αυτό τον κόσμο και μάς περιμένει κρίση…»!

Τ αγόρια χλεύαζαν τον Αλή. Τα κορίτσια τον άκουγαν σιωπηλά, αλλά εντυπωσιασμένα. Πέρασε από τότε ένας μήνας. Γεμάτος στοχασμούς και ερωτηματικά για την πορεία και την επιβίωση του, καθόταν ό Αλή τώρα ά ένα παγκάκι έξω από μια εκκλησία των Αθηνών. Βυθισμένος στις σκέψεις του ένιωσε από πίσω ένα σκούντημα στον ώμο. Γυρίζοντας είδε ένα κορίτσι, πού τον ρώτησε: «Είσαι ό Αλή;». «Ναι» της απάντησε. «Εμένα με θυμάσαι;» «Όχι», απάντησε ό Αλή με έκδηλη απορία. «Είμαι»,  πρόσθεσε εκείνη, «ένα από εκείνα τα κορίτσια πού συζητήσαμε μαζί πριν από λίγες μέρες στην παραλία…». Σηκώθηκε όρθιος ό Αλή και γεμάτος συγκίνηση φώναξε: «Ναι, μπράβο!».

Και ή νεαρή κοπέλα πρόσθεσε εξομολογητικά: «Συγκλονίστηκα, όταν μάς είπες ότι ζούμε στο σπίτι του Θεού, ότι είμαστε παροδικοί και ότι κά­ποτε θα φύγουμε από τον κόσμο αυτό και μάς περιμένει κρίση. Εγώ ποτέ δεν πήγαινα στην εκκλησία, όμως από εκείνη την ήμερα άλλαξα πορεία. Από την εκκλησία βγήκα τώρα. Και από τότε παρακαλώ τον Θεό να με συγχωρήσει για τα πολλά λάθη πού έκανα…». Την κοίταξε ό Αλή και της απάντησε με το σεμνό του ύφος: «Ναι, θα σε συγ­χωρήσει, γιατί ό Θεός μάς αγαπά. Θέλεις να τα πεις με κάποιον ιερέα; Γιατί εγώ δεν… ξέρω…». «Όχι, ακόμη», απάντησε εκείνη και έφυγε..!

Αυτός είναι ό Αλή, ό μουσουλμάνος. Μελετά την Άγια Γραφή, έχει προστάτη τον άγιο Μηνά, ζει συντροφιά με την Παναγία, ζει στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου, στο σπίτι του Θεού, και δεν θέλει να προσβάλλει τον οικοδεσπότη Θεό τούτου του σπιτιού. Και ετοιμάζεται να γίνει και μέλος της Εκκλησίας Του.

Αυτός είναι ό Αλή. Κι εμείς οι άλλοι!… Τολμήστε να τον κοιτάξετε στα μάτια…

ν. π. β. (περ . Η ΔΡΑΣΙΣ ΜΑΣ, Τεΰχος 539, σελ, 214-5, ΑΘΗΝΑΙ, ΜΑΙΟΣ 2016 )

Υ.Γ. Είχαμε γράψει το κείμενο αυτό, όταν πληροφορηθήκαμε ότι ή νεαρή κοπέλα οδήγησε μια μέρα τον Αλή στους γονείς της. Κι εκείνοι τον ευχαρίστησαν εκ ψυχής, γιατί συνέβαλε στη ριζική αλλαγή της κόρης τους. Επίσης, μετά από μέρες, ήρθαν μαζί της και οί άλλες δύο πού τον είχαν συναντήσει στο νησί και τον άκουσαν, αλλαγμένες και αυτές και γεμάτες ευγνωμοσύνη.

Άρθρα

Αρέσει σε %d bloggers: