Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Ν. Ιωνίας

Αρχική » Άρθρα » ΤΑ ΚΑΡΦΙΑ ΤΗΣ Μ.ΠΕΜΠΤΗΣ:παιδιά μιάς χρήσεως

ΤΑ ΚΑΡΦΙΑ ΤΗΣ Μ.ΠΕΜΠΤΗΣ:παιδιά μιάς χρήσεως

Άρθρα

Χωρίς αμφιβολία, μια από τις πλέον επιζήμιες μόδες που έχουν λανσάρει οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σε ολόκληρη την ανθρωπότητα είναι τα «πkids-1 001ροϊόντα μιας χρήσης», η οποία εξαπλώθηκε ακόμα και στις ανθρώπινες σχέσεις. Φτάνοντας μέχρι και στην… υιοθεσία!

Απλά, πρακτικά, γρήγορα, «αμερικάνικα» πράγματα: η υιοθεσία αποδεικνύεται μια δύσκολη υπόθεση και δεν σε «ικανοποιεί» πλέον το παιδί που υιοθέτησες; Το ξεφορτώνεσαι με συνοπτικές διαδικασίες και συνεχίζεις ατάραχος τη ζωή σου.

Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι ένα στα τέσσερα υιοθετημένα παιδιά «επιστρέφεται», επειδή δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες και δεν πληροί τις προδιαγραφές των θετών γονιών.

Πράγματι, στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό «L’Express», υπολογίζεται ότι ένα περίπου στα τέσσερα υιοθετημένα παιδιά (δηλαδή περίπου 25.000 κάθε χρόνο) «επιστρέφεται» επειδή δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες και δεν πληροί τις προδιαγραφές των θετών γονιών, χωρίς καν να απαιτείται να προβληθεί η παραμικρή δικαιολογία!

Μάλιστα, όσοι βαριούνται να προβούν στη γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται μπορούν -απλούστατα και νομιμότατα- να μεταβιβάσουν «προσωρινά» τη γονική επιμέλεια σε οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο ενδιαφέρεται να την αναλάβει. Αρκεί μια απλή δήλωση ενώπιον δικηγόρου.

Μάλιστα, έχει αναπτυχθεί ολόκληρο δίκτυο σχετικών μικρών αγγελιών στο ίντερνετ, φυσικά προς μεγάλη χαρά των πάσης φύσεως παιδόφιλων. Πριν από μερικά χρόνια, μια υπόθεση έτυχε μεγάλης προβολής: ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής του Αρκάνσας Τζ. Χάρις αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν αποκαλύφθηκε ότι μεταβίβασε την επιμέλεια των δίδυμων εξάχρονων υιοθετημένων κοριτσιών του που δεν τον ενδιέφεραν πλέον σε ένα φίλο του καθηγητή, ο οποίος, όμως, αποδείχθηκε ότι ήταν παιδόφιλος.

Όσο για τις αμερικανικές κοινωνικές υπηρεσίες, είναι τόσο υποστελεχωμένες, ώστε πολύ συχνά δυσκολεύονται ακόμα και να παρακολουθήσουν τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι υιοθεσίες στηEtats-Unis, enfants jetables - Αντίγραφον πρώτη τους φάση.

 

Ταυτόχρονα, τα ιδρύματα γεμίζουν με παιδιά που «επιστρέφονται» σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες από περισσότερο «σοβαρούς» και νομότυπους θετούς γονείς.

Για την αποσυμφόρησή τους, σύμφωνα με το συγκλονιστικό γαλλικό ντοκιμαντέρ «Etats-Unis, enfants jetables» («Ηνωμένες Πολιτείες, παιδιά μιας χρήσης») που γύρισε η Sophie Przychodny, ανταποκρίτρια του France 24 στις ΗΠΑ, ευδοκιμούν οι επιχειρήσεις και οι οργανώσεις που ειδικεύονται στο «rehoming», την εξεύρεση νέου σπιτιού δηλαδή, αναλαμβάνοντας τη διοργάνωση «καλλιστείων-παζαριών «μεταχειρισμένων» παιδιών» μήπως και κατορθώσουν και βρουν έναν καινούριο θετό γονιό και ξεφύγουν έτσι από το ίδρυμα.

Με το αζημίωτο φυσικά: 3.500-5.000 χιλιάδες ευρώ, το ήμισυ περίπου του ποσού που στοιχίζει ολόκληρη η διαδικασία της υιοθεσίας ενός «αμεταχείριστου» παιδιού όταν οι γονείς είναι σοβαροί και δεν θέλουν να περάσουν από τη «μαύρη αγορά» των αγγελιών.

Οι υποψήφιοι γονείς συμβουλεύονται τον «κατάλογο» της εκδήλωσης για να σχηματίσουν μια ιδέα και, στη συνέχεια, παρακολουθούν την «επίδειξη» στην πασαρέλα, όπου παρελαύνουν καλοντυμένα, καλοχτενισμένα, μακιγιαρισμένα και δασκαλεμένα από ειδικούς συμβούλους παιδιά ηλικίας 5-17 ετών.

Πάντως, όλα αυτά δεν φαίνεται να σοκάρουν ιδιαίτερα τους Αμερικανούς και η «επανυιοθεσία» φαντάζει ως κάτι το φυσιολογικό για αυτούς όπως και τα διαζύγια. Κι όπως στη χώρα συνηθίζονται τα πολλαπλά διαζύγια, συχνές είναι και οι πολλαπλές «επανυιοθεσίες».

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, και η συγκλονιστική μαρτυρία της Νίτα: μετά από επτά μήνες στην οικογένεια των πρώτων θετών γονέων της, η δεκατετράχρονη τότε Αϊτινή παραχωρήθηκε σε ένα ζευγάρι αγνώστων. Μετά από ένα μήνα, η νέα της οικογένεια οργάνωσε ψηφοφορία για να αποφασιστεί εάν θα μείνει ή θα φύγει. Την έδιωξαν.

Συνολικά, άλλαξε -ανεπισήμως, από χέρι σε χέρι- πέντε οικογένειες. Στην τελευταία, βρέθηκε ανάμεσα σε πολλά υιοθετημένα παιδιά, τα οποία κακοποιούσε σεξουαλικά ο θετός τους «πατέρας», που σύντομα κατέληξε στη φυλακή.

Το παρήγορο είναι ότι έχουν αρχίσει να εμφανίζονται οι πρώτες αντιδράσεις απέναντι σε αυτό το νοσηρό φαινόμενο.

Ήδη, μια δεκάδα βουλευτών -ανάμεσα τους ο Τζ. Λάνγκεβιν, υιοθετημένο παιδί και ο ίδιος- μάχονται για να απαγορευθεί η «επανυιοθεσία» ή τουλάχιστον να θεσπιστεί ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο και να υπάρξει σοβαρός έλεγχος των υιοθετούντων. Ήδη, η μεταβίβαση της γονικής επιμέλειας σε τρίτο χωρίς άδεια του δικαστηρίου είναι παράνομη σε δέκα πολιτείες της χώρας.

Παράλληλα, οι βουλευτές αγωνίζονται -με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας- για την εξασφάλιση ενός κονδυλίου 50 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για να στελεχωθούν καλύτερα οι κοινωνικές υπηρεσίες που θα μπορούσαν να προσφέρουν την αναγκαία στήριξη στους θετούς γονιούς, έτσι ώστε να κατορθώνουν να ξεπερνούν τα προβλήματα που μοιραία συνεπάγεται παρόμοια αλλαγή στη ζωή του παιδιού αλλά και στη δική τους.

(πηγή:περ. Η ΣΧΕΔΙΑ, τ.57//2018)

Άρθρα

Αρέσει σε %d bloggers: