Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Ν. Ιωνίας

Αρχική » Άρθρα » «Έχετε χάσει τον κόσμο σαν κι εμένα;»

«Έχετε χάσει τον κόσμο σαν κι εμένα;»

Άρθρα

Ένα από τα μεγάλα παράδοξα της εποχής μας είναι το εξής:
»Ποτέ δεν είμαστε πιο συνδεδεμένοι, όμως ποτέ δεν είμαστε πιο αποσυνδεδεμένοι».

Η καθηγήτρια Sherry Turkle κατέλαβε αυτή την συγκλονιστική αντιπαράθεση των πραγματικοτήτων στον τίτλο του βιβλίου »Alone Together».

Αποτέλεσμα εικόνας για Moby Τώρα η πρόσφατη ηλεκτρονική μουσική παραγωγή του maestro Moby έχει ένα τραγούδι που παίρνει επίσης θέση σε αυτό το μοντέρνο αίνιγμα :

«Έχετε χάσει τον κόσμο σαν κι εμένα;»

Το τραγούδι του maestro Moby ζητά να εξετάσουμε ερωτήματα σχετικά με την πλοήγηση στη ζωή στον τεχνο- εμμονικό μεταμοντέρνο κόσμο μας. Και το αξιοσημείωτο βίντεο που συνοδεύει αυτούς τους στίχους προσθέτει ένα πειστικό επιτονισμό της δικής του όψης.

»Το σύστημα έχει αποτύχει», λέγει.

Ο διασυνδεδεμένος κόσμος δίνει πολλές υποσχέσεις για τη βελτίωση της ζωής μας . Αλλά ο Moby δεν το αντιλαμβάνεται, δεν το βλέπει πουθενά. Αν μη τι άλλο, υποψιάζεται ότι τα πράγματα χειροτερεύουν.

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί για να περιγράψει την προοπτική του κινείται μεταξύ δυσοίωνης και απολύτως καταστροφικής στους δύο σύντομους στίχους του τραγουδιού. «Κοιτάξτε πιο έντονα, ότι έχει γίνει», ξεκινά ο τραγουδιστής. «Μαύρες ημέρες και ένας πεθαμένος ήλιος.» Ο δεύτερος στίχος ανακεφαλαιώνει αυτό το θέμα, με τον Moby να λέει: «Κάψτε μια αυλή, πείτε ότι έχει γίνει / Πετάξτε μαχαίρια σε έναν πεθαμένο ήλιο.» Μετά από κάθε ένα από αυτούς τους στίχους, προσθέτει, «Κοιτάξτε πιο έντονα, και θα βρείτε / Οι 40 τρόποι με τους οποίους μας αφήνει πίσω».

Αλλά ο Moby έρχεται σε αντίθεση με αυτές τις γλαφυρές εντυπώσεις με μια επιθυμία για κάτι καλύτερο, ίσως κάτι ακόμη και εκ Θεού εμπνευσμένο: »Ονειρεύεσαι ένα όραμα του αέριου που φωτίζεται από τον Θεό / για λίγο θα με βρεις εκεί»». Μια παραλλαγή αυτής της ιδέας εμφανίζεται και στον δεύτερο στίχο: «Μια πηγή αγάπης στον αέρα που εκπέμπει ο Θεός / Μόλις για ένα λεπτό θα με βρείτε εκεί».

Οι στίχοι του τραγουδιού, αν και κατεξοχήν ερμητικοί, ζωγραφίζουν μια εικόνα ενός κόσμου σε ένταση ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, τη ζωή και το θάνατο. Υψηλές εικονιστικές επισημάνσεις.

Αν οι στίχοι μας μεταδώσουν αυτή την ένταση, η επαναλαμβανόμενη, γεμάτη ερωτήσεις χορωδία τονίζει τις διαφορές χωρίς να τις επιλύσει απαραίτητα. Ο Moby θέλει να συνδεθεί, αλλά παραδέχεται ότι αισθάνεται αποπροσανατολισμένος και χαμένος.

«Είσαι χαμένος στον κόσμο σαν κι εμένα;» ξεκινά ευθαρσώς. «Εάν τα συστήματα έχουν αποτύχει / Είστε ελεύθεροι; / Όλα τα πράγματα, όλη η απώλεια / Μπορείτε να τα δείτε;» Τότε ακούμε άλλη μια φορά την τίτλο του τραγουδιού: «Είσαι χαμένος στον κόσμο σαν κι εμένα;»

23456

 

Το κινούμενο ασπρόμαυρο βίντεο για το τραγούδι δημιουργήθηκε από τον Steven Cutts και γίνεται στο ύφος του animator Max Fleisher της δεκαετίας του 1920.

Σε αυτό, ένα παιδί με διογκωμένα μάτια περνάει μέσα από έναν κόσμο γεμάτο αυτοματοποιημένους ανθρώπους που δεν κάνουν τίποτα παρά να κοιτάζουν τα smartphones τους.

Έμπειρες και υποδουλωμένες άψυχες φιγούρες στις οθόνες τους, βυθίζονται στα φρεάτια. Αυτοφωτογραφίζονται μετά τη γέννηση ενός μωρού … δεν πειράζει ποτέ ότι το μωρό μπουσουλάει μακριά, αυτό κανείς δεν το παρατηρεί. Όταν μια απογοητευμένη νεαρή γυναίκα στέκεται πάνω σε μια ουρά ουρανοξύστη, με πρὀθεση προφανώς αυτοκτονίας, όλα τα τηλέφωνα (camera smartphones) με τη φωτογραφική μηχανή τους επικεντρώνονται σε αυτήν. Και όταν πηδά, την ακολουθούν μέχρι το τέλος και να τραβήξουν φωτογραφίες ενώ το μοναχικό παιδί χωρίς τηλέφωνο στο χέρι ρίχνει ένα δάκρυ.

Αλλού, μια νεαρή κοπέλα αυτοφωτογραφίζεται (selfie) μπροστά σ΄ ένα κτίριο που καίγεται στο παρασκήνιο. Ένας άνδρας ξυλοκοπείται από την αστυνομία καθώς όλοι γύρω του τον καταγράφουν σε βίντεο.
Συνολικά, το βίντεο για το τραγούδι περιέχει σκηνές που αποκαλύπτουν την εμμονή μας με τους εαυτούς μας, με τον καταναλωτισμό και τις οθόνες κάθε είδους, με σχέσεις μόνον μέσα σ’ απρόσωπες συνδέσεις που διαμεσολαβούνται με την χρήσης κοινωνικών μέσων (social media) και εφαρμογών εικονικής διαφυλικής σχεσιακότητας (dating apps).

Σε μια συνέντευξη με τον Rolling Stone, ο Steven Cutts είπε για την οπτική του στην ταινία για το τραγούδι αυτό του Moby: «Για μένα το βίντεο αυτό είναι μια κραυγή για την αυξανόμενη μας εξάρτηση από την τεχνολογία και για την ανθρώπινη αλληλεπίδραση στο σήμερα ή για αυτήν την έλλειψη. μας – πώς έχουμε γίνει αναἰσθητοι  προς τον »άλλο»».

Το τραγούδι επικεντρώνεται σε αυτό το ανησυχητικό θέμα μέσα από γκροτέσκο εικόνες και με αναπάντητες ερωτήσεις. Και το βίντεο βάζει το σπίτι με προκλητική δύναμη, καθώς υποδηλώνει ότι ο ανόητος εθισμός στην τεχνολογία δεν διαφέρει από τις αρουραίους των βορείων χωρών που  πέφτουν αυτοκτονώντας από έναν γκρεμό.

πηγή : https://www.pluggedin.com/music-reviews/track/moby-and-the-void-pacific-choir-are-you-lost-in-the-world-like-me/.

Άρθρα

Αρέσει σε %d bloggers: