Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Ν. Ιωνίας

Αρχική » Άρθρα » Screenagers & το αξιαγάπητο τεχνητό μέλος μας

Screenagers & το αξιαγάπητο τεχνητό μέλος μας

Άρθρα

<<Θ​​α προτιμούσαν να βγουν γυμνοί στον δρόμο παρά να ξεχάσουν το κινητό τους, το ίδιο screenagersσημαντικό γι’ αυτούς με την τροφή, το νερό, τη στέγη, έδειξε προ ημερών έρευνα της εταιρείας ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων Kaspersky Lab.

Τις παραπάνω απαντήσεις έδωσε το 23% και το 22% των ερωτηθέντων αντιστοίχως, ωστόσο σχεδόν όλοι (90%) δήλωσαν ότι τους είναι περισσότερο δυσβάσταχτη η απώλεια του κινητού από την απώλεια του πλοίου, του αεροπλάνου, από την εμπλοκή σε μικροατύχημα, από την αρρώστια.

Χαίρονται να πληκτρολογούν παρά να δρουν και χάνουν την αίσθηση του χρόνου όταν το κάνουν, αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε SMS, tweets, emails, chat παρά σε συναντήσεις, κοιμούνται με τη συσκευή δίπλα, στέλνουν μηνύματα όταν οδηγούν, έχουν το κινητό στο τραπέζι όταν τρώνε, περνούν περισσότερη ώρα με αυτό παρά με τον σύντροφο, τσεκάρουν τη συσκευή δεκάδες φορές μέσα στη μέρα.

Πλήθος οι συνόψεις και οι καρποί των ερευνών για την εξάρτηση που «απορρυθμίζει τη δράση αμινοξέων και νευροδιαβιβαστών επηρεάζοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου», για τους τρόπους που η τεχνολογία επιδρά στη βιολογία και στην ψυχολογία μας, φθείροντας ταυτότητες, αποδιοργανώνοντας το πραγματικό.

Ωστόσο, είναι τεράστια η ικανοποίηση που προσφέρει. Λόγω της ντοπαμίνης, λένε οι επιστήμονες, που απελευθερώνεται στον εγκέφαλο όταν λαμβάνουμε νέα πληροφορία, κάποιος επικοινωνεί μαζί μας, κάνουμε ταυτόχρονα πολλά πράγματα, είμαστε μπροστά σε οθόνη. Στο ντοκιμαντέρ «Screenagers» για την υπερβολική χρήση κινητών από παιδιά και εφήβους (κατά τους ειδικούς, «ο εγκέφαλος των παιδιών είναι περισσότερο δεκτικός στην ντοπαμίνη»), μια έφηβη που πολεμά την εξάρτηση λέει ότι, όταν βγαίνει με την παρέα της, βάζουν τα κινητά στη μέση του τραπεζιού. Οποιος το ελέγξει πρώτος, εκείνος θα πληρώσει το γεύμα.

Η μαγική συσκευή, που μας συνδέει με τον κόσμο, δεν είναι απλώς ένα προϊόν, μια «αξία», δηλαδή ένα αγαθό που εξαργυρώνεται συνεχώς ως κοινωνικό νόμισμα, ένα «όπλο», αλλά μια μηχανική προέκταση του κεντρικού νευρικού συστήματός μας και του χεριού. Η πραγματοποίηση του ονείρου για ένα επιπλέον μέλος, καλύτερο από τα βιολογικά· για την «εξέλιξη» του βραδέως εξελισσόμενου ανθρώπινου σώματος, με τον έλεγχο των μηχανών και την επέκταση της νοημοσύνης· για μια όγδοη ημέρα της δημιουργίας κατά την οποία όλοι εμείς, μέσω της τεχνολογίας, θα μπορούμε να εξηγούμε τον κόσμο, να επαναπροσδιορίζουμε τις δυνατότητές μας, να οικοδομούμε νέες πραγματικότητες, χρωματιστές και αθάνατες. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς υπεράνθρωπος, Ηρακλής, Τάλως, Γίγας, Τιτάνας, Εκατόγχειρας… Να βάζει ριψοκίνδυνα στοιχήματα, ένας Ικαρος, ένας Φαέθων. Ενα ον υπερφυσικό, τολμηρό, αστόχαστο. Θα μπορεί να ζει τα πάντα με ένα κλικ.

Το κάνει ήδη έχοντας στα χέρια του όχι το «τέρας», όπως αποκαλούσε ο Κασπάροφ τον υπολογιστή Deep Blue, αλλά έναν «ευφυή» σύντροφο, έναν επιδέξιο φίλο, που δεν γεννά ερωτήματα για τα όρια της ανθρώπινης επινοητικότητας, φόβους για τις συνέπειες της αυτόνομης εξέλιξης μηχανών με αυτεπίγνωση. Ενα μικρορομπότ, όχι εμφυτευμένο στον εγκέφαλο αλλά κλεισμένο στην παλάμη, έναν μικρό HAL 9000, ένα R2-D2, έναν Μάρβιν, ένας Τζόνι 5, έναν Wall-E, έναν Watson, ένα Pet-Proto, που συντροφεύει, παρηγορεί, μειώνει την ένταση των κολάσεων, δεκατίζει δεισιδαιμονίες, διασκεδάζει, κοινωνικοποιεί, ηρεμεί, χωρίς να κυριαρχεί πάνω στον χρήστη του, να τον καταδυναστεύει, να τον ποδηγετεί – εκείνος, ο χρήστης, παραμένει ο δημιουργός (και ο καταστροφέας).

Χωρίς προβληματισμούς για τη σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου των πραγμάτων, των Μεγάλων Δεδομένων, τη σύμπραξη ρομποτικής, τεχνητής νοημοσύνης, γενετικής, βιοτεχνολογίας, νανοτεχνολογίας, που συγχέει τα όρια ανάμεσα σε φυσικό, ψηφιακό, βιολογικό…

Βέβαιος ότι η συσκευή μπορεί απλώς να μεταμορφώνει το εσωτερικό σκοτάδι σε λίγο φως, χωρίς να επηρεάζει τη συνείδηση, τον χώρο από όπου αναβλύζει η ονειρώδης φαντασία, όπου αφομοιώνεται η εμπειρία. Ή την επηρεάζει; Και μετά; Το είδος μας, που έχει ως αξίωμα το επανορθώσιμο και ξέρει να διαφεύγει ισόβιες αποφάσεις, προσφέρει πάντα εκπλήξεις>>.

Πηγή

»Κι η Εκκλησία ίσως δεν εντρυφά με την προσοχή που απαιτείται στην νέα τεχνολογία, στις νέες ψηφιακές προσωπικότητες, όπως δεν το έκανε και με τις μεταμοντέρνες στον Μάη του ’68. Αρκέστηκε ή αρκείται , όπως καποτε,  στην ικανοποίηση ότι ο δυτικός τρόπος ζωής δεν δίνει νόημα. Δεν κατάλαβε ακόμη, όμως, ότι όπως οι περισσότεροι νέοι το βλέπουν, ούτε ο ορθόδοξος τρόπος, ταυτισμένος από τον πολιτισμό με τον δυτικό, δεν μπορεί να τους αγγίξει. Και οι δικές μας αντιστάσεις δεν εμφανίστηκαν, παρά μόνο στην λογική του απομονωτισμού ή και του φόβου της εκκοσμίκευσης. Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει μόνο δουλειά πολλή;»

Άρθρα

Αρέσει σε %d bloggers: