Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Ν. Ιωνίας

Αρχική » Άρθρα » ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΕΝ ΚΕΡΚΥΡΑι ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 1716μ.Χ.

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΕΝ ΚΕΡΚΥΡΑι ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 1716μ.Χ.

Άρθρα

Στις 11 Αυγούστου εκάστου έτους εορτάζεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Ν.Ιωνίας,  η θαυματουργική επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος το 1716 μ. Χ., ο οποίος έδιωξε σε μία νύχτα τις χιλιάδες των Τούρκων εισβολέων και έτσι διέσωσε το νησί της Κέρκυρας.

Και φέτος, λοιπὸν, προεξάρχοντος 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟτου πανοσ. Αρχιμανδρίτου και Ιεροκήρυκος της καθ’ ημάς Ι. Μητροπόλεως Ν.Ιωνίας & Φιλαδελφείας π. Θεοκλήτου Μέντη, συλλειτουργούντων και συμπροσευχομένων των πατέρων του Ιερού Ναού μας, πρωτ. π. Γεωργίου Θ. Κατσαούνη και π. Αθανασίου Α. Ηλιόπουλου, εορτάστηκε με λιτό, σεμνό και ευλαβή τρόπο η θαυματουργική κι απελευθερωτική επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος.

Ας δούμε εκτός από τα στιγμιότυπα αυτού του λιτού εορτασμού και μερικά ιστορικά στοιχεία: Το 1716 η Κέρκυρα βρισκόταν στα χέρια των Βενετών, οι οποίοι την κατείχαν από το 1386 μ.Χ.

Επειδή, λοιπόν, οι Τούρκοι κινούνταν απειλητικά προς την Κέρκυρα, τότε στάλθηκε στο νησί ο στρατηγός κόμης Γιόχαν Ματίας φον ντερ Σούλενμπουργκ (1661-1747), προκειμένου να παρακολουθεί τις στρατιωτικές κινήσεις των Τούρκων, οι οποίοι από το 1431 επιχειρούσαν, κατά καιρούς, να την καταλάβουν…Στις αρχές Ιουλίου του 1716, κατά την διάρκεια του έβδομου και τελευταίου Ενετοτουρκικού Πολέμου (1714-1718), οι Οθωμανοί Τούρκοι πολιόρκησαν από θαλάσσης την Κέρκυρα. Κατάφεραν να αποβιβάσουν δυνάμεις στο νησί και να κυριεύσουν τα οχυρά του Μαντουκιού, της Γαρίτσας και τα Φρούρια Αβράμη και Σωτήρος.

Οι Τούρκοι, λοιπόν, την 24η Ιουνίου του 1716, πραγματοποίησαν την πρώτη τους επίθεση με επικεφαλής τον Καπουδάν Χοντζά πασά· ωστόσο, ο λαός της Κέρκυρας, αν και είχε μεγάλη αγωνία και ανείπωτο ψυχικό πόνο, δεν απελπίστηκε. «Πάντες δε οι πιστοί με στεναγμούς και δάκρυα εν νυκτί και ημέρα, τον Ιεράρχην ικέτευον», και πράγματι, οι προσευχές και οι δεήσεις των κατοίκων του νησιού εισακούστηκαν. Οι σφοδρές επιθέσεις των Τούρκων για την κατάληψη της Κέρκυρας κράτησαν για έναν ολόκληρο μήνα. Οι ντόπιοι, Ενετοί και Έλληνες, υπό την αρχηγία του κόμη  Σούλενμπουργκ, αντέταξαν σθεναρή και αποτελεσματική άμυνα, αποκρούοντας τις τουρκικές επιθέσεις. Στις 8 Αυγούστου, οι Τούρκοι πραγματοποίησαν γενική έφοδο, αλλά αποκρούστηκαν από τους πολιορκημένους με καλά οργανωμένη αντεπίθεση.

Την επομένη , 9 Αυγούστου, σφοδρή θύελλα προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στα τουρκικά πλοία. Την νύχτα της 10ης Αυγούστου, οι Τούρκοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το εγχείρημα κατάληψης της Κέρκυρας και την επομένη, 11 Αυγούστου, άρχισαν να αποχωρούν από το νησί.

Η πολιορκία των Τούρκων, που άρχισε στις 24 Ιουνίου, έληξε τα ξημερώματα της 11ης Αυγούστου του 1716μ.Χ, με θαυματουργική επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος, αφού, καθ’ όλη τη νύχτα της 10ης Αυγούστου, ο Άγιος, ο οποίος κατάγεται από την  Κύπρο, με την παρουσία αγγελικών δυνάμεων, κατατρόπωνε τους εχθρούς. Το θαυμαστό αυτό σημείο της Χάρης του Θεού ανάγκασε τους Ενετούς να αναγνωρίσουν τον Άγιο ως ελευθερωτή της Κέρκυρας. Κατόπιν, με απόφαση του Βενετού Γενικού Καπιτάνου Ανδρέου Πιζάνη, καθιερώθηκε όπως κατά την 11η Αυγούστου να γίνεται Λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου της Κέρκυρας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

 

Άρθρα

Αρέσει σε %d bloggers: