Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Ν. Ιωνίας

Αρχική » Άρθρα » Ἐκ στόματος νηπίων καὶ θηλαζόντων κατηρτίσω αἶνον: Tout S’ Accélère »Fast Forward» , »Η Ζωή στο Γρήγορο»

Ἐκ στόματος νηπίων καὶ θηλαζόντων κατηρτίσω αἶνον: Tout S’ Accélère »Fast Forward» , »Η Ζωή στο Γρήγορο»

Άρθρα

Ο Gilles Vernet είναι πρώην χρηματιστής, τώρα καθηγητής δημοτικού σχολείου στο 19ο διαμέρισμα του Παρισιού.
Με τους 10χρονους μαθητές του, κοιτάζει τη ζοφερή επιτάχυνση του κόσμου μας.  Γοητευμένος από τις σκέψεις τους για τον τρόπο ζωής μας και την έννοια του χρόνου, αποφασίζει να τους κινηματογραφήσει και στη συνέχεια να συναντήσει ειδικούς σε αυτόν τον τομέα.
Γιατί οι κοινωνίες μας αναζητούν συνεχώς μεγαλύτερη ανάπτυξη;
Ποιες είναι οι βασικές απαιτήσεις για αυτήν την επιτάχυνση όταν ακόμα και αυτά τα παιδιά μπορούν να επιδείξουν τα όριά της; 

Έχοντας ενδιαφερθεί εδώ και πολύ καιρό για το θέμα του χρόνου, όταν διάβασε το βιβλίο »Επιτάχυνση» από τον Hartmut Rosa, ο Gilles Vernet αποφάσισε να κάνει ένα ντοκιμαντέρ για το θέμα. Ανακάλυψε μέσα από αυτό το έργο μια φιλοσοφική ανάλυση αυτού του φαινομένου, το οποίο τα χρόνια που εργαζόταν στη χρηματιστηριακή αγορά, του είχε δείξει ότι ήταν παράλογο. Μοιράζοντας τις σκέψεις του με τους μαθητές του, ενθουσιάστηκε από τη σοφία των απαντήσεων τους.

Στη συνέχεια, αποφάσισε να κινηματογραφήσει αυτή την πολυπολιτισμική τάξη, ένα σύμβολο της δημοκρατικής σχολής, που μεταφέρει μια πιο αισιόδοξη άποψη από αυτή που μερικές φορές απεικονίζεται στα ΜΜΕ. Μια φιλοσοφική ταινία που είναι μια σαφής κριτική για την εκτροπή του αστικού τρόπου ζωής μας και της έννοιας του χρόνου σε αυτήν ζωή. Οι γνωμοδοτήσεις των εμπειρογνωμόνων προσθέτουν σε αυτές τις σκέψεις περί του τρόπου ζωής μας και μας βοηθούν να κατανοήσουμε αυτό το σύστημα κερδοσκοπικής αειφόρου ανάπτυξης που μας τραβάει και μας μεταφέρει σε αδιέξοδο.

Σοφός, έξυπνος, δίκαιος λόγος … όπου τα λόγια αυτών των παιδιών  μας αγγίζουν και έχουν νόημα. Δίνουν τροφή για σκέψη και ευαισθητοποίηση για την ανάγκη δημιουργίας νέων μονοπατιών, τόσο ατομικά όσο και από κοινού.

Άρθρα

Αρέσει σε %d bloggers: